Neznášanlivosťou potravín so súvisiacou zníženou kvalitou života trpí až každý druhý Slovák
Kým na civilizačné choroby (vysoký krvný tlak, rakovina) sa v zdravotníctve sústredí množstvo pozornosti, potravinová intolerancia, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí na Slovensku zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva. Doktorka Martina Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy však odhaduje, že reálne číslo je oveľa vyššie.
Alergia vs. intolerancia
Existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické (resp. niekedy aj životu nebezpečné) reakcie, a takíto pacienti vyhľadávajú pomoc u alergológa. Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná len u približne 2,5% populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie. Trpí nimi ale oveľa väčšie percento populácie. „Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Reálne číslo však nie je úplne možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje doktorka Šintálová, ktorá sa zdravej výžive venuje dlhodobo. To, že je to zásadný a rastúci problém potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa: kým na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300 %-ný nárast.
Len samotný test nestačí, dôležitá je následná úprava jedálnička
Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je potom nasledujúci krok: poradenstvo u odborníka a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom. Ten vie zároveň navrhnúť aj alternatívy za vylúčené potraviny či informovať pacienta o súčasnom stave vhodných potravín dostupných na našom trhu. Ľudí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou najčastejšie trápia gastroenterologické ťažkosti, kožné ochorenia, migrény či nadváha. „Doteraz sa pri týchto diagnózach ich príznaky iba tlmili, ale nehľadala sa príčina ich vzniku. Identifikáciou potravín, ktoré daný organizmus netoleruje, a jej následným vylúčením z jedálnička sa rýchlo dá nepríjemných príznakov zbaviť a zamedziť tak aj závažnejším diagnózam,“ dopĺňa doktorka Šintálová.
S narastajúcim trendom tohto ochorenia sa rozhodla zabojovať Union zdravotná poisťovňa a. s., ktorá od 1.1.2014 bude poskytovať príspevok na test potravinovej intolerancie pre všetkých svojich poistencov.