Vedeli ste, ako správne (ro)zmraziť chlieb, aby chutil čerstvo a chrumkavo?

0
14155

Ako vyriešiť to, aby chlieb zostal čo najdlhšie čerstvý? Nie vždy je v blízkosti obchod s pečivom a nie každý si môže dovoliť upiecť čerstvý chlieb v domácej pekárni na chlieb.

V tom prípade máme na výber iba z dvoch možností – buď kúpený chlieb a pečivo správne uskladníme alebo ho dáme zmraziť do mrazničky.

Pri prvej alternatíve je dôležité podotknúť, že pečivo (hlavne rožky) vydrží čerstvé len pár hodín. Môže sa dokonca stať, že kým prídete domov z väčšieho nákupu, pri vykladaní tašky v nej nájdete niečo, čo pri jedení skôr pripomína gumu než čerstvé pečivo. O to viac si musíte pri kupovaní dávať pozor na teplé pečivo vytiahnuté z pece. To sa vám môže pri nesprávnom prenose na ceste domov zapariť. Čerstvé rožky uchovávajte iba v mikroténovom sáčku a radšej ich konzumujte len v deň nákupu.

Skladovanie chleba je náročnejšie, ale oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých rád. Najdôležitejšie je skladovať ho v suchu a bez prístupu vzduchu. Ale na rozdiel od pečiva, chlieb by ste nikdy nemali skladovať v uzavretom plastovom sáčku. Rýchlo tam totiž splesnivie. Chlieb jednoducho vložte do vrecka z látky a dajte do košíka. Snáď najideálnejším miestom na skladovanie čerstvého chleba je chlebník. Pomerne rozšíreným „zlozvykom“ je odkladať chlieb do chladničky. To však jeho sviežej chuti paradoxne škodí viac, ako uskladnenie pri izbovej teplote.

Druhou možnosťou je uložiť chlieb a pečivo do mrazničky. Tento spôsob má pre vás veľa benefitov. Je však dobré vedieť, ako chlieb správne zamraziť, skladovať a rozmraziť. Mínusové teploty uchovajú chlieb pomerne dlho čerstvý. Odporúčame ho však skladovať niekoľko týždňov, maximálne však 3 mesiace. Pri dlhšom skladovaní sa na chlebe môže vytvoriť námraza alebo škvrny znehodnocujúce jeho kvalitu.

Pochopiteľne, pri vkladaní chleba a pečiva do mrazničky sa nezaobídete bez mikroténových sáčkov, alebo špeciálnych sáčkov na zamrazovanie potravín. Niekto zvykne sáčky s chlebom obaliť alobalom kvôli eliminácii napáchnutia inými potravinami z mrazničky. Sú ľudia, ktorí zmrazujú iba nakrájaný chlieb, aby si vždy vybrali len toľko, koľko práve potrebujú. Ďalším riešením je nakrájať ho na menšie časti, ideálne na štvrtiny, kvôli rýchlejšiemu rozmrazovaniu.

Do mrazničky je najlepšie vkladať úplne čerstvé pečivo a chlieb, aby boli po rozmrazení opäť ako čerstvé. Pozor, predtým však musia byť vychladené. Nové bochníky chleba vždy vkladajte kvôli obmene zásob pod staršie.

Rozmrazovať chlieb môžete v zásade štyrmi spôsobmi.

  • Najčastejším je nechať ho prirodzene rozmraziť pri izbovej teplote. Rátajte však približne s tromi hodinami.
  • Druhou rozšírenou možnosťou je rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre. Táto metóda však má aj pomerne veľa odporcov, ktorí polemizujú o škodlivosti mikrovlnného žiarenia.
  • Treťou, pomerne rýchlou a menej známou, metódou je využiť hriankovač pri nastavení nižšej intenzity ohrevu. To však môžete využiť len v prípade, že ste si chlieb pred zmrazením nakrájali.
  • Stále menej rozšíreným, ale snáď najprirodzenejším spôsobom, je vložiť chlieb a pečivo do klasickej rúry. Pri dodržaní správnej teploty a času „pečenia“ ich z rúry vytiahnete voňavé a chrumkavé, na nerozoznanie od práve kúpeného pečiva. Platí, že klasické rožky a žemle v rúre rozmrazujeme pri nižšej teplote (max. 75°C) a spravidla len pár minút, aby nevyschli a nestvrdli. Chlieb, ideálne nakrájaný na štvrtiny, dopečieme pri teplote 50 až 100°C. Pri vyššej teplote sa síce skôr rozmrazí, riskujeme však to, že kôrka vyschne, ak chlieb pečieme pridlho. Pri nižšej teplote môže dokonalé rozmrazovanie až dovnútra chleba trvať aj hodinu. Chlieb sa však vtedy najviac podobá tomu, ktorý ste si pri nákupe vložili do košíka. Voňavý, po obvode príjemne chrumkavý a vo vnútri mäkký. Dobrú chuť.