Dnes je zelený štvrtok. Od malička mi moja mamka pripravovala v tento deň na obed špenátový prívarok s vareným vajíčko. A čo na večeru? Pokračujeme so zelenými variáciami? Veď prečo nie, keď už je dnes ten green day…
Vaječná tlačenka so špenátom
Vyzerá to náročne, ale je to jednoduché. Príprava trvá iba polhodinku, avšak potom je potrebné ešte dve hodinky počkať. Prípadne si pripravte túto špenátovú tlačenku o deň skôr.
Postup
Na tlačenku:
- 20 g masla
- 1 ks jarnej cibuľky
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)
- 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
- 400 ml smotany na varenie
- soľ
- čierne korenie
- 150 g tvarohového syra (typu cottage)
- 5 vajec uvarených natvrdo
Ešte potrebujeme:
- mikroténovú fóliu
- formu na srnčí chrbát
Postup
Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť.
Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút.
Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny.
Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes.
Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou.
Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s bezlepkovým chlebíkom.
TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.