Pôstne obdobie pred Veľkou nocou je ideálnym časom nielen na očistu mysle, ale aj tela. Počas pôstnych dní sa preto odporúča vynechať mäso a konzumovať predovšetkým ovocie a zeleninu, najlepšie v surovej forme. Sú totiž nízkokalorické, obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, enzýmov. Vychutnajte si ich napríklad v lahodných a chutných nátierkach, ktoré môžete skombinovať s chrumkavým knäckebrotom a získať tak aj porciu zdravej vlákniny.
Pórová nátierka s jabĺčkami
Pre 4 osoby
Čas prípravy: 15 min.
Potrebujeme:
- 2 malé jabĺčka
- 1 stredný pór
- 100 g tvrdého syru
- 1 biely jogurt
- 50 g vlašských orechov
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
1. Na panvici za stáleho miešanie opražíme do zlatista vlašské orechy. Necháme vychladnúť.
2. Jablká ošúpeme a spolu s tvrdým syrom nahrubo nastrúhame.
3. Pór nakrájame na tenké kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s nastrúhanými jablkami a syrom.
4. Nátierku dochutíme korením, soľou a posypeme opraženými vlašskými orechmi.
Tip pre vás: Podávajte na chrumkavom RACIO Knäckebrote ražnom s vysokým obsahom vlákniny (18 %). Vláknina blahodarne pôsobí na peristaltiku čriev a podporí aj váš imunitný systém.
Uhorková nátierka s chrenom a kaparami
Pre 4 osoby
Čas prípravy: 20 min.
Potrebujeme:
- 1 šalátovú uhorku
- 5 dkg chrenu
- 1 PL kapár
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g čerstvého syra
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
1. Ošúpeme uhorku, rozpolíme, odstránime zrnká a pokrájame na malé kocky. Osolíme, pomiešame, necháme 15 minút postáť a potom zlejeme prebytočnú šťavu.
2. Cesnak posekáme nadrobno a postrúhame chren.
3. Uhorky zmiešame spolu s postrúhaným chrenom, cesnakom, čerstvým syrom a kaparami.
5. Nakoniec nátierku osolíme a okoreníme podľa chuti.
Tip pre vás: Chuť nátierky ozvláštni RACIO Knäckebrot ražný a vďaka novej naturálnej receptúre vám zaistí ešte jemnejší zážitok z chrumkania.
Avokádová nátierka s koriandrom
Pre 4 osoby
Čas prípravy: 15 min.
Potrebujeme:
- 2 zrelé avokáda
- 1,2 dl olivového oleja
- 1 červenú cibuľku
- 1 chilli papričku
- šťavu z 1 limetky
- 3 – 4 lístky čerstvého koriandru
- mleté korenie
- soľ
Postup:
1. Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku, dužinu vydlabeme a roztlačíme ju vidličkou.
2. Dužinu vložíme do mixéra, pridáme olej a rozmixujeme dohladka.
3. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, nasekanú a semiačok zbavenú chilli papričku, limetkovú šťavu a najemno nasekané lístky koriandru.
4. Všetko premiešame a dochutíme soľou a mletým korením.
5. Kôstku z avokáda vložíme do nátierky – nebude tak hnednúť.
Tip pre vás: Ak chcete nahradiť pečivo z bielej pšeničnej múky, podávajte s RACIO Knäckebrotom Multigrain, ktorý je okrem pšeničnej, celozrnnej ražnej a pšeničnej sladovej múky obohatený o drvenú raž a semienka sezamu a rasce.
foto:Racio