Scestovaná cukrárka Petra Zváčová prezradila, aké sú aktuálne trendy vo výbere svadobných tort vo svete a na Slovensku
Je už skoro klišé opakovať vetu, že svadobný deň patrí k najdôležitejším okamihom života. Pre väčšinu ľudí to však platí a najmä pre budúce nevesty je nesmierne dôležité pripraviť každý detail svadby tak, aby dopadla tip-top. Každá drobnosť môže zavážiť, a preto sa každému bodu na zozname úloh treba venovať dôsledne. Rozhodne sem patrí aj svadobná torta.
O svadobnej výzdobe, možnostiach a tipoch by sa mohla napísať celá encyklopédia. Každú sezónu prichádzajú nové a nové trendy, každý rok je v móde iná farebná kombinácia, každý rok majú nevesty a ženísi iné očakávania a nároky.
Rovnako nevyčerpateľnou témou sú svadobné torty. Móda sa mení aj v oblasti svadobných tort. Kedysi bolo hitom krémové zdobenie, dnes sa najčastejšie používa fondán. “Globalizácia sa odzrkadlila aj v cukrárstve a zákazníci nasledujú trendy v zahraničí, hlavne v dizajne tort a dezertov. V súčasnosti je hitom čipka a modelované kvety,” prezrádza Petra Zváčová, umelecká cukrárka, ktorá stojí za značkou Art Cakes.
Slovensko je vo výbere chutí veľmi tradičné
Ak na svadbe výzdoba a torta ladí, výsledkom je krásne ucelené dielo, ktoré dáva zmysel a pôsobí profesionálne. Torta, ktorá je v súzvuku s výzdobou, pôsobí honosne a podčiarkne fakt, že nevesta myslí na každý detail. Svadobčania budú určite unesení a rozhodne si to zapamätajú.
Príjemným spestrením bude pre nich aj netradičná torta, pričom nemusí ísť len o tvar a vzhľad, ale aj o obsah. Slováci sa prikláňajú predovšetkým k tradičným chutiam. „Na Slovensku je stále in čokoláda, vanilka či ovocie. Vo svete však letia aj netradičnejšie chute, ktoré sú skutočne lahodné, napríklad zelený čaj,“ vysvetľuje skúsená cukrárka a cestovateľka Petra Zváčová. Tá pre sladké inšpirácie precestovala celý svet, pričom jedna z krajín, ktorá jej chuťovo učarovala, bolo Japonsko.
Osvojujeme si aj zahraničné rituály
V západných krajinách sa k svadobným tortám viažu aj rôzne špeciálne rituály a zaujímavé zvyklosti. “Napríklad, v Anglicku musí byť časť svadobnej torty tvorená jedným druhom koláča. Ak je tento koláč správne uschovaný, časom sa jeho chuť prehĺbi. Koláč je odložený až do narodenia prvého dieťaťa a krája sa pri jeho krstinách,” rozpráva Petra Zváčová svoje skúsenosti. Zároveň dodáva, že keď o tejto zaujímavej tradícii povie nevestám, rozhodnú sa tiež si ju osvojiť.
Cupcakes namiesto torty
Ďalším trendom, ktorý sa objavuje na slovenských svadbách čoraz viac, je využívanie malých koláčikov, známych ako cupcakes. „Ide o lacnejšiu verziu svadobnej torty s krásnym efektom. Pre svadobný pár sa robí len jedna menšia krásna torta na krájanie, ale každý hosť dostane svoju vlastnú tortičku. Odpadá tak problém s krájaním a je to aj praktickejšie z hľadiska rozdávania výslužiek,“ doplnila Petra Zváčová.