Vedeli ste, že…
- Proteín je prítomný v každej z biliónov buniek v ľudskom tele. Iba jedna jedná látka sa nachádza v ľudskom tele vo väčšom zložení ako proteíny a tou je voda. Približne 18-20 % váhy tela tvorí proteín.
- Slovo „proteín“ pochádza z gréckeho slova proteios, čo znamená „primárna“ alebo „drží prvé miesto“. Termín bol prvýkrát použitý v roku 1883.
- Vlasy sa skladajú z bielkoviny zvanej keratín, ktorý tvorí špiralovitý tvar. Spôsobujú kučeravenie vlasov.
- Životnosť väčšiny bielkovín je dva dni a menej.
- Zo všetkých syrov s nízkym obsahom sodíka má najviac bielkovín parmezán, 41,6 g na 100 gramov parmezánu.
- Ryba s najvyšším obsahom bielkovín je tuniak, v 100 gramovej porcii sa nachádza 30 gramov bielkovín.
- Staršie pražené sójové bôby majú najviac bielkovín, 39,6 g bielkovín na 100 gramov.
- Tekvicové semená sú dobrým zdrojom bielkovín. Tekvicové semená poskytujú 33 g bielkovín na 100 gramov porciu. Melónové semienka poskytujú o niečo menej, a to 28 gramov na 100 gramov.
- Proteíny môžu mať bizarné mená. Napríklad proteín Pikachurin, ktorý bol pomenovaný po Pokémonovi Pikachu.
- Vedci zistili, že mutácie v určitom proteíne môže zvyšovať riziko autizmu.
- Šedý zákal je spôsobený denaturáciou bielkovín v šošovke oka.
- Hmyz je výživnejši ako mnoho iných bežných foriem proteínu. Napríklad 100 gramov hornej sviečkovej obsahujú 29 g bielkovín a 21 gramov tuku. Avšak 100 gramov kobyliek obsahuje 20 gramov bielkovín a len 6 gramov tuku.
- Jeden mužský ejakulát obsahuje 150 mg proteínu.
- Proteín by mal tvoriť 10-35 % denného kalorického príjmu človeka. Napríklad 82 kg muž by mal každý deň prijať aspoň 80 g bielkovín.
- Ľudské telo má asi 100 000 rôznych typov proteínov. Telo potrebuje proteíny pre rast, liečbu a vykonáva takmer všetkých chemických reakcií v tele.
- Kompletné proteíny (celé proteíny) sú proteíny, ktoré obsahujú všetky deväť esenciálnych aminokyselín. Sú to typické proteíny v živočíšnych potravinách ako je mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky. Neúplné zdroje bielkovín zvyčajne obsahujú orechy a zelenina.
- Bielkoviny vo vajciach obsahujú najkvalitnejšie bielkoviny, ktoré môžete nájsť v potravinách.
- Zatiaľ čo väčšina Američanov konzumuje takmer dvakrát toľko bielkovín ako ich telo potrebuje, 7,7 % dievčat a asi 8 % dospelých starších žien dosahujú iba minimálne odporúčané množstvo.
- Vegetariánske zdroje bielkovín sú strukoviny, orechy, semená a plody. Medzi rastliny, ktoré sú chudobné na bielkoviny patria korene a hľuzy určené na konzumáciu, ako sú sladké zemiaky.
- Proteíny prítomné v niektorých potravinách sú často príčinou alergií, pretože štruktúra proteínu môže vyvolať reakciu imunity. Napríklad preto je mnoho ľudí alergických na lepok – bielkovinu v pšenici.
foto: shutterstock.com