Staráte sa o svoje zdravie? Ak áno, určite sa už veľmi tešíte na príchod teplejších dní, ktoré so sebou okrem dobrej nálady prinášajú čerstvé ovocie a zeleninu plné vitamínov, dopestované u nás doma, na Slovensku. Pokiaľ sa zaujímate o pôvod a kvalitu jedál a nápojov, ktoré konzumujú vaši najbližší, určite viete, že nie je nič lepšie, než čerpať práve z domácich zdrojov. Pozná to každá gazdinka – domáce vajcia sú vždy žltšie, uhorky chrumkavejšie a chuti rajčín z babkinej záhrady sa nič nevyrovná. No napadlo vám niekedy prezrieť si etikety nápojov, ktoré denne pijete a zaujímať sa o pôvod vašej obľúbenej vody?
VIEME, ČO PIJEME?
Slovensko, známe ako vodná veľmoc, sa pýši skutočne kvalitnými zásobami pitnej vody. Aj vďaka tomu si u nás môžeme medzi vodami vyberať. Podľa druhov prameňov, obsahu minerálov a stopových prvkov nájdeme v ponuke vody minerálne, liečivé, pramenité i dojčenské. A tu sa väčšina z nás začína strácať. Liečivé vody majú na náš organizmus pozitívny účinok len v prípade, že ich dávkujeme podľa odporúčania lekára, aj preto sú väčšinou dostupné v lekárňach alebo v kúpeľných mestách. Minerálne vody by tiež nemali tvoriť základ nášho pitného režimu, pretože vysoký obsah minerálov neprospieva obličkám. Navyše, medzi Slovákmi tak obľúbené „bublinky“ nie sú pre dobré trávenie to pravé orechové. Dojčenské vody podliehajú tým najprísnejším kritériám a tie najkvalitnejšie z nich sa pri príprave dojčenskej stravy dokonca nemusia prevárať.
KĽÚČOM JE VYVÁŽENÉ ZLOŽENIE
Ak hľadáme vodu, vhodnú na každý deň, siahajme po pramenitej. Stačí venovať pár minút prečítaniu etikety, na ktorej si treba všímať nízky obsah minerálov v rozmedzí 150 – 400 mg/l. „Takýto pomer nezaťaží naše telo vysokým obsahom minerálov, no ich množstvo je zároveň dostatočné na to, aby sme dokázali pokryť straty, vznikajúce pri potení a tiež nahradiť cenné látky, ktoré v našej strave často chýbajú“, vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, PhD., členka Združenia pre výživu. A aké by mali byť ďalšie kritériá nášho výberu? Jednoduchou radou je vyberať si vodu presne tak, ako to robíme pri potravinách – dôležitá by mala byť jej chuť a tiež lokalita, v ktorej prameň vyviera.
AKÚ CHUŤ MÁ VODA?
Každá voda má svoju unikátnu chuť a nie je zložité naučiť sa ju rozoznávať.Stačí pred seba položiť niekoľko pohárov rozličných druhov pitných vôd a „ochutnať“. Rozdiely spôsobujú napríklad rôzne pomery horčíka a vápnika, ovplyvnené miestom, kde voda pramení. Slovensko ponúka krásne miesta, odkiaľ pochádza dokonalá voda. Jedným z takýchto miest je nepoškvrnené prostredie Rajeckej doliny, kde pramení voda, ktorá chutí presne tak, ako príroda chcela.
PITNÝ REŽIM NIE JE MÝTUS
Bez vody to nepôjde. „Nedostatok tekutín nám bráni sústrediť sa na prácu, športovať či vychutnať si príjemný letný deň – či už bolesťou hlavy, únavou, nevoľnosťou alebo pocitom celkového vyčerpania“, upozorňuje doktorka Babinská a dodáva: „Na nedostatok tekutín je zvlášť citlivý mozog. V podobe smädu nám signalizuje, aby sme tekutiny doplnili. Z mozgu tiež vychádzajú povely pre jednotlivé orgány, aby pri nedostatku tekutín začali pracovať v „pohotovostnom režime“.
Nemali by sme zabúdať, že naše telo tvorí zo 70 % voda a práve preto je pre naše fungovanie mimoriadne dôležitá. Spoliehať sa na smäd sa nemusí vyplatiť, najlepšie je zvyknúť si na pravidelný denný príjem 1,5 – 2,5 litra tekutín denne. Výhovorky bokom, po pár týždňoch kontroly to už pôjde ako po masle. Pripravte si fľašu vody do vášho zorného poľa hneď po príchode do práce, v pracovnej či športovej taške by tiež nemala chýbať aspoň jedna. Práve pri nákupoch alebo dlhšom šoférovaní
dokáže smäd nepríjemne zaskočiť. Dobrým zvykom je tiež položiť si vodu k nočnému stolíku a každé ráno prebudiť svoje telo poriadnym dúškom. Dostatočný pitný režim zaručene pocítite – na dobrej nálade, štíhlej línii, bezproblémovej pokožke i energii do každodenných povinností.