Vedeli ste o tom, že aj usporiadanie potravín v chladničke a mrazničke má svoje pravidlá? Ak ich ovládate, môžete predĺžiť čerstvosť vašich obľúbených dobrôt. Zároveň tiež robíte niečo užitočné pre zdravie svojej rodiny. V nesprávne chladených potravinách sa totiž môže vytvárať histamín, ktorého konzumácia má neblahý vplyv na ľudský organizmus a spôsobuje vážne alergické reakcie.
Základom správneho chladenia je poznanie skutočnosti, že teplota v priestore chladničky nie je konštantná. V jej jednotlivých častiach dochádza k teplotným rozdielom. Ak ich chytro využijete, môžete zabezpečiť optimálnu skladovaciu teplotu potravín.
Stredná a ideálna teplota (3 až 5°C) sa štandardne vytvára v strednej časti chladničky. Do nej umiestňujeme mliečne výrobky, dezerty, nealkoholické nápoje, pivo a varené jedlá. Smerom nahor a nadol od tejto oblasti sa teplota chladenia kontinuálne mení. Najnižšia teplota (0 až 2°C) sa dosahuje v tzv. čerstvej alebo nulovej zóne chladničky, ktorá sa nachádzatesne nad zásuvkou určenou na skladovanie ovocia a zeleniny. Vďaka nízkej teplote je tento priestor vhodný na ukladanie čerstvého mäsa či mäsových výrobkov a rýb. Vo vrchnej časti chladničky s teplotou 8°C je vhodné skladovať konzervované jedlo či víno. Využiteľný priestor chladničky rozširujú police umiestnené z vnútornej strany dverí s teplotou 5 až 8°C. Vrchná časť tejto zóny slúži najmä na chladenie vajíčok, masla či syru, spodná časť zase na nápoje a plechovky.Zásuvka na dne chladničky s teplotou 3°C predstavuje špeciálne oddelený priestor. Niektoré modely ponúkané na trhu disponujú v tejto časti aj integrovaným LED osvetlením. Jeho účelom je predĺžiť fotosyntézu v uskladnenom ovocí a zelenine, čím si zachovávajú obsiahnuté vitamíny a antioxidanty.
Užitočné tipy pre správne chladenie:
– Neprepĺňajte chladničku. Medzi jednotlivými potravinami treba udržiavať voľné medzery pre dostatočnú cirkuláciu vzduchu.
– Počas teplých letných mesiacov je vhodné nastaviť teplotu v chladničke o niečo nižšiu ako v zime.
– V chladničke môžete skladovať aj kávu. Chlad jej prospieva, pomáha udržať charakteristickú arómu.
– Nikdy nedávajte do chladničky ešte teplé jedlo. Teplo sa prenesie aj na okolité potraviny. Zvyšujete tak spotrebu chladničky a riskujete, že sa pokrmy pokazia.
– V snahe udržať všetko čerstvé uskladňujeme v chladničke aj potraviny, ktorým to vôbec neprospieva. Svoju kvalitu tu strácajú paradajky, uhorky, exotické ovocie či dokonca chlieb.
– Nedozreté ovocie a zelenina do chladničky nepatria vôbec. Nechajte ich “dôjsť“ pri izbovej teplote a až potom šup s nimi do chladu.
– Osvojte si metódu FIFO (First-In-First-Out). Spočíva v tom, že nakúpené potraviny sa ukladajú v chladničke za už uskladnené. Zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby.
– Surové mäso skladujte na najnižších poličkách v uzatvorenej nádobe a aby vydržalo dlho čerstvé, zalejte ho olejom.
Ďalším neodmysliteľným pomocníkom v domácnosti je mraznička. Pomáha nám udržiavať čerstvé nielen mäso a zeleninu, ale aj polievky, hotové jedlá, zákusky či pečivo. Základným predpokladom je nastavenie správnej teploty, tá by mala byť max -18°C, pričom mnohé modely umožňujú aj nižšie teploty až do -24°C.
Ak chcete zmrazovať správne, inšpirujte sa niekoľkými radami:
– Ideálny systém predstavuje rozčlenenie jednotlivých zásuviek podľa druhu potraviny, nech je všetko prehľadne uložené a dá sa rýchlo nájsť.
– Je vhodné označiť mäso nálepkou s popisom o aký druh ide. Bravčové, hovädzie, kuracie? Pripíšte aj konkrétnu časť, či ide o stehná, krídla alebo krkovičku a pod.
– Maximálna odporúčaná doba skladovania pečiva či hotových jedál sú 3 mesiace. Mäso možno mraziť 6 až 10 mesiacov, taktiež aj ovocie a zeleninu.
– Rozmrazené ovocie už druhýkrát nezmrazujte.
– Zmraziť môžete aj ryžu alebo cestoviny. Avšak uvaria sa tiež rýchlo. Stojí to za námahu a pochutnáte si omnoho viac ako na rozmrazenej alternatíve. Ohrievaním sa totiž výrazne znižuje ich kvalita.
Viac tipov nájdete na www.gorenje.sk