Pomarančový a jablkový. To sú obľúbené džúsy Slovákov

0
1197

Ovocie je jeden zo základných zdrojov vitamínov a minerálov. Vďaka nemu môžeme naše telo obohatiť o potrebné živiny, nevyhnutné k správnej životospráve. Naša strava by mala obsahovať najmenej 400g ovocia a zeleniny v rôznych formách, rozdelených minimálne do piatich porcií počas dňa.[1] Ovocie je dôležitým zdrojom vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej, ktoré sú výbornou prevenciou pred mnohými ochoreniami[2].

Čerstvé ovocie je žiaľ v mnohých prípadoch rýdzo sezónnou záležitosťou. Leto je už za nami, a teraz je ten správny čas, kedy džúsy a pyré prídu vhod. Viete, aké príchute majú Slováci najradšej? Prieskum inštitútu Millward Brown v roku 2015 ukázal, že chute dospelých a detí sú veľmi podobné. Pomarančový džús preferuje 30% dospelých a 23.3% detí. Jablkový džús má zase v obľube 21.3% dospelých a 29,3% detí.

Pomaranč je jedno z najpopulárnejších ovocí na svete. Je známy predovšetkým vysokou koncetráciou vitamínu C, čo je antioxidant. Pomarančový džús okrem kyseliny askorbovej (inými slovami vitamin C) je bohatý aj na vlákninu, vitamin B1, draslík a kalcium. Ale nie každý vie, že konzumácia vitaminových doplnkov neprináša rovnaké benefity ako pohár pomarančového džúsu[3].

Jablká, rovnako ako pomaranče, obsahujú vlákninu a vitamín C. Majú antioxidančné účinky a pozitívne vplývajú na kardiovaskulárny systém. Pohár 100% jablkového džúsu alebo jedno balenie pyré je plnohodnotným zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a pektínov, dôležitých pre zdravú životosprávu.

38,3% dospelých Slovákov priznáva, že ich strava je chudobná na zeleninu[4], a tým zeleninové džúsy nie sú pre nich veľmi obľúbené. Multizeleninové džúsy sú voľbou iba 1% detí a dospelých. Paradajkový džús je obľúbený len u 1,3% dospelých a 0,7% detí[5].

„Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú tak nízky príjem zeleninových džúsov Slovákmi. Počnúc chuťou džúsov – zeleninové sú menej výrazné a sladké než ovocné – až po kultúrne faktory, ktoré vyplývajú z nezvyku pitia týchto produktov. Je to škoda, pretože zeleninové džúsy, najmä paradajkové, obsahujú draslík, ktorý reguluje krvný tlak. Navyše paradajky sú cenné ako zdroj lykopénu. Naproti tomu taký vitamín A v mrkvovom džúse zaisťuje správny vývoj a fungovanie pokožky tela, slizníc a očí. Jeden pohár pasterizovanej mrkvovej šťavy (200 ml) zabezpečí priemernú dennú dávku vitamínu A. Zeleninové džúsy s dužinou obsahujú vlákninu dôležitú pre správne fungovanie tráviaceho systému“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ z Onkologického ústavu Sv. Alžbety v Bratislave.

Paradajkový a 100% zeleninové džúsy nemajú žiadny pridaný cukor alebo sladidlá. Platná právna úprava umožňuje pridať do zeleninových džúsov len vitamíny, minerály, soľ a korenie. Naopak, pre všetky džúsy bez ohľadu na balenie (kartón alebo fľaša), je zakázané pridávať konzervačné látky, farbivá a arómy.

Pohár džúsu alebo vrecko pyré denne je jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť svojmu telu mnohé cenné živiny ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a ďalšie, biologicky aktívne zložky. Stojí za pripomenutie, že látky obsiahnuté v džúsoch a pyré sa ľahko vstrebávajú jednak do tela detí ako aj dospelých.

[1] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

[2] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

[3] http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37

[4] Prieskum inštitútu Millward Brown vykonaný v marci a apríli 2015. Vzorka 300 žien.

[5] Prieskum inštitútu Millward Brown vykonaný v marci a apríli 2015. Vzorka 300 žien.