Základné riešenie kuchyne

1
31590

Kuchyňa, občas podceňovaný priestor, no napriek tomu jeden z najdôležitejších v dome či byte. Podľa môjho názoru je to jeden z najúžasnejších priestorov, dejisko rôznorodých rodinných rituálov. Správna ergonómia kuchyne nielen poteší pri varení chutného jedla ale aj šetrí čas. Kedysi bola kuchyňa hlavným miestom v dome. Okrem funkcie varenia či jedenia sa tu spalo a prijímali sa návštevy. Neskôr bola kuchyňa nešťastne oddelená ako samostatný a často malý priestor. Avšak už koncom 20. storočia sa opäť kuchyňa spája s jedálňou a obývačkou. Stáva sa tak dôležitým miestom v domácnosti. Trendom dnešnej doby je priestorná, praktická a štýlová kuchyňa.

Pri výbere a plánovaní kuchyne by nemalo ísť len o materiál a design. Dôležité je vytvoriť dostatočne úložný priestor, ktorý umožňuje ukladať kompletné kuchynské vybavenie a potraviny. Primerane veľká pracovná plocha a ergonómia sú neoddeliteľnými vlastnosťami správnej kuchynskej linky.

Koncept kuchyne

Koncept kuchyne môže mať rôzne tvarové riešenie. Základným typom je jednoradová kuchynská linka, ktorá potrebuje málo miesta. Ergonomické usporiadanie je však menej vyhovujúce, pretože sa viac nachodíte. Kuchynské linky v tvare písmena U a L šetria pohyb v kuchyni. Kuchyňa s ostrovčekom alebo tzv. dvojradové usporiadanie sú vhodné pri spojení s obývačkou. Nezabúdajme však na minimálny prechod medzi skrinkami, ktorý by mal byť aspoň 100 cm, optimálne však 120 – 130 cm. Kuchyňa v tvare písmena G sa používa najmenej, pretože je náročná na miesto, no poskytuje optimálne usporiadanie zón.

 tvar kuchyne

Ergonómia

Ergonomické rozmery zariadenia kuchyne je potrebné prispôsobiť postave človeka. Je dôležité, aby ste sa pri varení nemuseli nepríjemne skláňať, alebo pri výbere tanierov z hornej skrinky nemuseli používať stoličku. Výška pracovnej plochy je ideálna v rozmedzí 80 – 95 cm a to podľa výšky postavy človeka. Ak je celková výška postavy do 150 cm, postačuje výška pracovnej plochy 80 – 85 cm. Horné skrinky by nemali byť vyššie ako 185 cm od podlahy, záleží však aj od typu a veľkosti skrinky. Zväčša najvyššie umiestnené skrinky využívame na uloženie menej používaných predmetov. Medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami by mal byť priestor vysoký približne 50 – 60 cm. Výška tohto priestoru je dôležitá pre viditeľnosť celej pracovnej plochy a vypĺňa ho zástena z rôznych materiálov, väčšinou z keramiky, skla, alebo z materiálu pracovnej dosky. Ak by boli horné skrinky príliš nízko, búchali by sme si o ne hlavu a nemali by sme prehľad o tom, čo máme na pracovnej doske.

Dizajn a materiál

Okrem praktickej stránky kuchyne je dôležité, aby sa vám aj páčila. Dnešným trendom sú čisté línie, jednoduchosť a ergonómia. Najobľúbenejším, a tým lacnejším materiálom je laminát, ktorý ponúka širokú škálu drevodekorov a farieb. Vybrať sa dá v lesklom alebo matnom prevedení. Z kvalitnejších materiálov sa často používa dyha, ktorá je na nerozoznanie od masívu. Dyha je tenučká vrstva dreva, nalepená na dvierka z DTD (drevotrieska) alebo MDF (stredne tvrdá drevovláknitá doska) a ponúka široké množstvo druhov európskych ale i exotických drevín. Masívne dvierka sú celé vyrobené z dreva. Aj keď drevo zútulní každý interiér, dnes sa už veľmi nepoužíva. Veľmi obľúbené a odolné sú dnes lakované kuchynské linky, matné alebo s vysokým leskom. Rozdiel oproti ostatným materiálom si všimnete v hrane, ktorá nie je lepená, pretože dvierka tvorí jedna vrstva laku. Lakované kuchyne sú síce drahšie, ale majú dlhú životnosť. Výber materiálu kuchyne by mal ladiť s farbou a povrchovou úpravou podlahy i stien.

Pracovná doska

Výber materiálov na pracovné dosky je obrovský. Na trhu si dnes zaobstaráte laminátové dosky, kompaktný laminát, umelý /Technistone/ či prírodný kameň, kalené sklo i nerezové pracovné plochy. Každý z materiálov má svoje výhody. Laminát je lacný, oproti tomu kompaktný laminát je extrémne tenký. Umelý kameň ako Technistone alebo Corian umožňuje vytvorenie pracovnej dosky prakticky v akomkoľvek tvaru a naviac bez viditeľných spojov. Jedná sa o relatívne mäkký materiál, ktorý je možné kedykoľvek opraviť do pôvodného stavu. Prírodný kameň je zase vysoko odolný, ale i finančne najnáročnejší. Ideálna je pracovná doska, ktorá má najmenej spojov, kde by sa mohli udržovať nečistoty a voda.

Elektrospotrebiče

Pri výbere spotrebiča sa vždy zamyslite nad funkciami, ktoré od neho očakávate.

K najčastejšie používaným vstavaným spotrebičom v kuchyniach patrí umývačka riadu, rúra na pečenie, indukčná varná doska, mikrovlnná rúra, chladnička a stále častejšie využívaný kávovar. V zásade očakávame od kuchynských elektrospotrebičov najefektívnejšiu formu varenia. Z varných dosiek je dnes veľkým hitom indukcia vďaka najrýchlejšiemu prenosu energie a účinnosti až 90 %. Pre porovnanie, sklokeramické dosky majú účinnosť 55%, plynové len 50%. A v neposlednom rade najväčšou výhodou indukčnej dosky je, že oblasť okolo hrnca či panvice zostáva chladná. Nepripália sa tu zvyšky jedál a po varení sa plocha ľahko vyčistí.

whirpool spotrebice

Už dávno však neplatí, že rúra na pečenie musí byť umiestnená pod pracovnou linkou. Ideálna je vstavaná rúra v skrini, kde je jej obsluha oveľa pohodlnejšia a máte aj lepší prehľad o pečení. Ak sa stravujete zdravo, zaobstarajte si miesto klasickej rúry parnú. Pečenie pomocou pary sa považuje za najšetrnejší spôsob prípravy jedál, v ktorých zostávajú zachované prirodzené tekutiny a zelenina toľko nestráca potrebné vitamíny.

TIP: Za praktické považujem vybaviť kuchyňu spotrebičmi jednej značky. Nielenže sú vzájomne prispôsobené dizajnovo, ale ušetríte aj pri kúpe tzv. setov, kedy je cena nižšia.

Riešenia pre drezy a odpad

Akokoľvek sa to nezdá, i medzi výrobcami drezov a batérií sú rozdiely v kvalite. Z tohto dôvodu je lepšie sa zamerať na renomovaných výrobcov a vybrať trochu drahšie výrobky, ktoré vám však budú slúžiť dlhodobo. Z materiálového spracovania sa najviac používajú nerezové drezy, ktoré majú dobrú cenu i vlastnosti. Vhodnou voľbou sú aj granitové /umelý kameň/ alebo keramické drezy, kde si môžete farebný odtieň prispôsobiť pracovnej doske. Batéria je dnes skôr dizajnovou záležitosťou a na výber je veľké množstvo nerezových, chrómových prevedení i s granitovou úpravou.

Viac ako len výrobok

Na trhu je dnes obrovské množstvo kuchynských štúdií a občas je ťažké si vybrať. Nezabúdajte, že väčšina predajcov sa snaží presvedčiť nízkou cenou. Preto je dôležité si zistiť a porovnať kvalitu spracovania materiálov a taktiež vnútorné vybavenie skriniek. Väčšinou tiež platí, že drahší a kvalitný výrobca často ručí za plnú funkčnosť, a preto do ceny zahŕňa aj odbornú montáž. Tak môžete ušetriť nejaké financie a hlavne do budúcna bezproblémový chod kuchyne.

 shutterstock_kochyna2

Ak ste sa teda rozhodli vymeniť, či zariadiť interiér novou kuchynskou linkou, pri  jej navrhovaní si nechajte poradiť odborníkom alebo si vyberte overené kuchynské štúdio. Interiérový dizajnér vám pomôže pri správnom usporiadaní, výbere farieb a materiálov, prispôsobí kuchyňu vašim potrebám a hlavne predstavám.

foto: shutterstock, SYKORA

autor: Marcel Mikulec