V lete počas horúcich dní je potrebné odľahčiť trávenie. Najvhodnejšie sú ľahké zeleninové či cestovinové šaláty, cestoviny s (nie smotanovými) omáčkami či zeleninové polievky. Počas horúčav je dobré vyhýbať sa smaženým jedlám ako hranolky či vyprážaný syr a ťažkým mäsovým jedlám.
Cestoviny s pečenou zeleninou sú ľahké a svieže jedlo, ktoré zbytočne nezaťaží vaše trávenie.
Toto jedlo je skvelé. Kým sa vám nahrieva rúra tak si nakrájate zeleninu, dáte ju piecť, medzitým si uvaríte cestoviny a za 20 minút máte obed hotový.
Potrebujeme:
1 červená cibuľa
1 červená mäsitá paprika
1 malá zelená cuketka
1/2 baklažánu
4 – 6 strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
čerstvý alebo sušený tymián (ja čerstvý bohužiaľ nemám)
olivový olej
krátke cestoviny (použila som messicani)
mandľové lupienky
strúhaný syr grana padano alebo parmezán
Postup:
Cibuľu očistite, prekrojte na polovicu a každú najkrájajte na šesť mesiačikov.
Papriku umyte, odstráňte stopku, prekrojte na polovicu, každú nakrájajte na pásiky a následne na kocky (kocky by nemali byť príliš veľké, ale ani malé, pretože pečením sa zmenšia).
Cuketku si takisto umyte, prekrojte pozdĺžne na polovicu, nakrájajte na pásiky a následne na kocky.
To isté urobte aj s baklažánom.
Plech si vyložte papierom na pečenie, dajte naň zeleninu, pridajte celé neolúpané strúčiky cesnaku (dlaňou ich rozpučte), dobre osoľte, opeprite a posypte tymiánom. Bohato polejte olivovým olejom (nebojte sa pridať, pretože ten nasiakne všetky chute a bude tvoriť chutnú omáčku).
Pečte pri 180°C 20 minút na strednej mriežke.
Medzitým si uvarte cestoviny podľa návodu a na suchej panvici si do zlatista opražte mandľové lupienky.
Upečenú zeleniny zmiešajte s cestovinami, posypte syrom, mandľovým lupienkami a pokvapkajte olivovým olejom.