Pri bezlepkovom stravovaní nám okrem pečiva najviac chýba pizza, preto po internete koluje množstvo receptov na túto delikatesu. Ja odporúčam tento recept na pizzu, ktorú sme si obľúbili a chutí nám.
Na cesto potrebujete
- 1 polievková lyžica sušeného drožia
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 250 ml vlažnej vody
- 375 g hladkej špaldovej múky
- 1/2 polievkovej lyžice soli
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Čo dať na cesto?
- pasírované paradajky v tetrapaku –
- čerstvé šampióny/šunka/tvrdý syr/kukurica/… to je nás
- bylinky ako tymián či bazalka – ideálne ak sú čerstvé
Pri tomto postupe sa to vydari:
Do menšej misky dáme droždie, cukor a vodu. Premiešame a misku necháme (ideálne na teplom mieste) cca 10 minút odležať. Medzi tým do väčšej misy dajte múku (sypte ju tam z výšky, aby sa pekne predýchala), soľ, olej. Potom vlejeme kvások a rukou vymiešame hladučké predýchané cesto. Vytvarujeme súmerný bochník, posypeme múkou, priprijeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Potom bude mať dvojnásobnoú veľkosť – cca 30-50 minút.
Predhrejte rúru na 225 stupňov. Vyberieme cesto na dosku. Z tohto cesta vystanú 4 menšie pizze. Každú pizzu vyvaľkáme na placku s priemerom do 30 cm, prípadne ovál, aby sa Vám na veľký plech zmestili dve. Položte na plech, ktorý je vystlatý pečiacim papierom. Vytvarujte prstami okraje a potrite paradajkovým pyré – pokojne aj 6-8 lyžíc na jedno cesto. Okraje nepotierajte, nechajte ich holé. Potom ľubovoľne dochuďte zeleninou, syrom či šunkou. To je na Vás.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút, až kým okraje nebudú do zlata.