Dokonalé pivo musí dobre chutiť, a preto musí byť aj správne vychladené a načapované v čistom vychladenom pohári. V Plzenskom pivovare si veľmi dobre uvedomujú dôležitosť týchto atribútov, preto pravidelne školia všetkých svojich výčapníkov. Majstrov za výčapom chcú motivovať aj plzenskí sládkovia, preto každoročne vyhlasujú súťaž Master Bartender, kde ocenia tých najlepších.
Majstrovstvá východného Slovenska sa konali 9. júna v Košiciach, na západe v Bratislave sa o víťazoch rozhodlo 16. júna. Osem najlepších vybrala odborná porota, ktorá tento rok nešetrila chválou. Dramatické chvíle súťažiaci zažívali najmä v košickom Pilsner Urquell Pub, kde sa stretlo 6 žien a 13 mužov. Ako vlastne súťaž prebiehala?
Finalisti museli preukázať svoje vedomosti o pive v písomnom teste a zároveň predviesť svoje remeslo. Urobili to s takým profesionálnym prístupom, že súťaž Master Bartender v závere ovládla skutočne napätá atmosféra. Nakoľko pre zákazníka je dôležitý aj celkový prístup výčapníka, v rámci súťaže sa hodnotil tiež spôsob, akým dokáže pivo ponúknuť. Práve osobitá starostlivosť každého z finalistov bola tým, čo odlíšilo tých najlepších.
Odborná porota priznala, že tento ročník súťaže bol skutočne silný. „Vďaka svojej práci často cestujem po svete a musím povedať, že slovenskí výčapníci, ktorých reprezentujú práve finalisti súťaže Master Bartender, patria medzi majstrov vo svojom remesle,“ pochválil šikovných Slovákov plzenský sládok Václav Berka. Do poroty spoločne s ním zasadol aj sládok pivovarov Topvar Ján Píry, ktorý má viac ako 30-ročné skúsenosti s výčapníkmi z celého Slovenska a riaditeľ predaja v segmente čapovaného piva Branislav Kubiš.
Po vyrovnaných výkonoch porota v rámci východoslovenského finále určila ako najlepšieho výčapníka Vladimíra Čandu z reštaurácie Pilsner Urquell Pub v košickom obchodnom centre Aupark. Podľa predsedu poroty Václava Berku vynikol tento majster svojho remesla predovšetkým profesionálnym prístupom v starostlivosti o pivo a skvelo načapovanou hladinkou piva Pilsner Urquell. Súťaž však podľa slov sládka Plzenského pivovaru preukázala, že konkurencia v tejto oblasti každým rokom rastie: „Tento ročník nám opäť ukázal, že úroveň výčapných sa posúva tým správnym smerom. Starostlivosť o kvalitu piva sa stáva stále dôležitejšou.“
Samotný víťaz sa radoval najmä z postupu do plzenského finále: „Je to zatiaľ najväčšie ocenenie mojej práce. Verím, že keď sa to u nás ľudia dozvedia, môj titul pritiahne ďalších priaznivcov dobrého plzenského piva. Najviac sa ale teším na finále do Plzne, kde sa budem môcť porovnávať s najlepšími výčapníkmi z Česka.“
V Bratislave porota vyberala víťazov spomedzi 11 výčapníkov. Konečná víťazka, Malačanka Petra Sečkárová z Plzenskej Reštaurácie, sa súťaže zúčastnila už štvrtýkrát a dala jasne najavo, že každý sa s trochou snahy môže v tomto náročnom remesle zdokonaľovať. Napriek tomu, že v poslednom ročníku sa medzi postupujúcich nedostala, vo štvrtok všetkým predviedla svoju šikovnosť: „Nemôžem tomu uveriť! Celý rok som sa snažila zdokonaliť sa v čapovaní a teraz sa mi to skutočne vyplatilo. Postup do veľkého plzenského finále pre mňa veľa znamená.“
O tom, že táto súťaž je pre výčapníkov niečím ako odovzdávanie Oscarov, niet pochýb. Na veľké finále do Plzne sa napríklad len v susednom Česku snažilo prebojovať viac ako 300 výčapníkov! Súťaž Master Bartender je pre každého z nich veľmi prestížnou záležitosťou. Najväčšiu cenu má však pre víťaza certifikát Master Bartender, ktorý na stene za výčapom uvidia všetci zákazníci. Pre správnych pivárov je práve toto ocenenie jasným signálom, že dostanú výborné pivo.
Do finále regionálnych kôl tiež postúpili:
Monika Marcinová z pivárne U Grolla v Michalovciach
Štefan Drozd z reštaurácie camelot v Košiciach
Nikola Jankovicsová z Pilsner Urquell Pub v Košiciach
Martin Repaský z Pilsner Restaurant v Banskej Bystrici
Lukáš Pastrnak z Pilsner Urquell Pub v Prešove
Patrik Švorc z Meridiana v Bojniciach